2011. április 23., szombat

Az oda- és visszaút

Többféle útvonalon lehet eljutni a kiindulópontig, a kis francia városig, Saint Jean Pied de Portig. Spanyolországot megcélozva repülővel Barcelonába, vagy Madridba, onnan pedig busszal, vonattal Pamplonába, illetve Roncesvallesbe, ami még spanyol terület, ezért a határon való átjutás körülményes, tömegközlekedéssel nemigen lehetséges. Innen a maradék pár kilómétert taxival lehet leróni igencsak jutányos áron.
A másik választás, amit én is előnyben részesítettem: Párizsba repülővel, onnan vonattal Bayonnig, ahol rövid várakozás után egy másik vonattal Saint Jean-ba. Június 9-én az Easyjettel repülök Párizsba a kora délutáni órákban, így marad egy röpke idő a városra is, ahol a Diadalívet és a Notre Dame-t szeretném a legjobban megnézni, ez még belefér az időmbe. Az éjszakai vonat (Lunea nighttrain) az Austerlitz pályaudvarról indul 23 óra után pár perccel.és 7 és fél óra zakatolás után érkezik meg reggel fél 7 körül Bayonnba. Bő másfél óra várakozás után lehet átszállni a másik vonatra negyed 9-kor, ami már Saint Jean Pied de Portba visz valamivel több, mint egy óra alatt. Ezzel a megközelítéssel kicsit több a vonatozás, de összességében sokkal olcsóbb, mint más útvonalak. Kényelmesebb is, mert az éjszakai vonaton jót lehet alukálni. A jegyeim mind megvannak, kivéve a vonatjegyet, mert a tgv-europe.com-on még nem nyitották meg a franciák a júniusi időpontokat. Bízom benne, hogy hamarosan megtörténik és megrendelhetem. Ezután már csak a postaládát kell figyelni, mert házhoz is küldik néhány nap alatt a jegyeket!
Van még egy nagyon egyszerű módja a kijutásnak, az Europabusz indít közvetlen kocsit San Jeanba és Santiagoból vissza is hoznak. Akik készülődnek érdemes ennek az opciónak is utánanézni!
A visszaút Santiagoból Barcelonáig és onnan Budapestre repülővel, mindez július végén. Barcelonában lesz majdnem egy teljes napom, délelőtt száll le a santiagoi gép és csak másnap reggel tudok hazajönni .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése