2011. február 28., hétfő

Érdekességek a Caminoról

- A Franciaországból induló utat évszázadok óta misztikusnak tartják, pontosan a Tejút alatt húzódik, az út alatt pedig úgy mondják rengeteg ősi Föld - energiavonal fut.
Az emberiség mindig is tisztában volt vele, hogy bizonyos helyszínek szokatlan spirituális erővel rendelkeznek, amely magával ragadja az odalátogatókat, megtisztítja a tudatukat, a "hely szellemének" köszönhetően egy magasztosabb világ közvetlen irányítása alá kerülhetnek. Felismerték azt is, hogy az Istenhez vezető legbiztosabb út, az ilyen energia-forrásokat érintő zarándoklat, melynek során a külső körülmények, és a belső változások hatására megérinthetik, szóra bírhatják a Teremtőt, személyes üdvözülést nyerhetnek.

- A 12. században íródott első modern útikönyv - szerzője a francia pap, Aymeric Picaud - négy különböző útvonalat ír le Santiagoig, részletesen számol be a településekről, szállásokról. Ez a könyv később Codex Calixtinus néven vált ismertté, melynek az V. könyvét alkotja.

- Először volt az út, és ennek mentén születtek a városok
- A kiépített zarándokúton nem hagyják, hogy eltévedjünk a kagylóval kikövezett ösvények. A fésűs kagyló motívum a Szent Jakab zarándokút egyik szimbóluma, legendáját többféleképp magyarázzák. Az egyik legenda szerint az oda érkező első zarándokot megtámadták a tengerparton, aki ijedtében a vízbe menekült, ahol kagylók vették körbe, hogy oltalmazzák. 
Egy másik magyarázat szerint a kagyló Szent Jakabra utal, aki a tengeren keresztül érkezett a galíciai városkába. Ezen kívül úgy tartják, hogy ez a keresztény ember szimbóluma, akiknek meg kell nyílniuk és be kell fogadniuk a feléjük áradó, olykor értéktelennek tűnő történéseket és tapasztalatokat, melyek végül – akár a kagylóban a homok –, igazgyöngyé, azaz valódi kincsé válnak számukra.
- A Santiagoba vezető út, vezeklő zarándoklatként vált ismertté.  Korábban jellemzően, de még ma is előfordul, hogy bűnözőket, gyilkosokat ítélnek a hosszú zarándoklat megtételére.

- Van az út, ami a kiindulópontot köti össze a céllal. Ha az életünkre leképezve nézzük, a születéstől a halálig tart útunk. Úgy tartják a camino az élet "metaforája", több szakaszt különböztethetünk meg.
Születés: St Jean Pied de Port-tól Roncesvalles-ig 
Kisgyermekkor: Roncesvalles-tól Logrono-ig
Gyermekkor, tinédzserkor: Logrono-tól Burgos-ig
Felnőttkor: Burgos-tól León-ig
Érett középkor: Leon-tól Ponferrada-ig 
Öregkor: Ponferrada-tól Santiago-ig
Újjászületés, reinkarnáció: Santiagotól Finisterre-ig, a "világvégéig"      


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése